Nybegynder – alene på mountainbike i Klosterheden

Nybegynder – alene på mountainbike i Klosterheden

6. maj 2020 0 Af outdoorwoman.dk

Den anden dag var jeg alene på mountainbike tur i Klosterheden. Nybegynder er jeg ikke. Jeg kan cykle og har automatiserede bevægelser og tekniske færdigheder i orden,  men når jeg ikke har været på mountainbike i skoven i flere år, så kan det godt føles som “ny i gamet”. Kroppen skal lige i gang – og jeg skal igen finde mig til rette i mountainbike gear & balancen op ad bakke… 

Jeg vil gerne fortælle om mine oplevelser om min første dag på cyklen ude i skoven. Blandt andet om, hvordan det var at være alene afsted for mig og hvordan jeg klarede mig igennem de 25 km, som jeg havde sat mig for. Det kan eventuel være interessant læsning for personer, som skal ud og cykle i skoven efter en lang pause eller for første gang…. 

KØB eller LEJE – Mountainbike? ”Reklame” 

For et par uger siden overvejede jeg at købe en mountainbike til brug i skoven. Jeg har desværre ikke tid til at teste alt muligt udstyr. Jeg ved heller ikke, om jeg kommer til at cykle så ofte i skoven, at jeg har brug for at investere i en mountainbike til flere tusinde kroner. Jeg dyrker jo også andre sportsgrene, som koster penge… 

Jeg kan ikke alt i denne verden, men indimellem vil jeg gerne ud at cykle i skoven…

Der er et sted ude i Klosterheden, der hedder BikePoint, som bl.a. udlejer mountainbikes til ture i skoven.  Endda gode mountainbikes – i hvert fald gode nok til mig og mine behov. Man kan desuden købe sig et årskort. 

Bikepoint.dk blev løsningen

Jeg synes BikePoint er et godt alternativ. Jeg tænker jo pt anderledes end erfarne folk, der er på en mountainbike et par gange i ugen hele året. Min cykel skal først og fremmest bare fungere, være let og sjovt at køre på. Fordi jeg er “ny i sporten” (not – men i denne sammenhæng) tænker jeg ikke over, om cyklen har forgafler, udvendig bremse m.m. Jeg tænker dog på gear, størrelse, støddæmpere m.m. Giver det mening? Ja.. tænk tilbage til din egen udvikling. Jo mere “freak” man bliver og dyrker sin hobby/sport, jo mere går man oftest også op i sit udstyr. Afhængig af mål og behov selvfølgelig.

Jeg ved godt selv, at jeg hurtig bliver god til ting jeg sætter mig for, således at jeg kan “følge med de gode”, hvis det er det jeg vil, men denne sommer er leje af cykel den bedste løsning for mig. Så er det en god mulighed for at finde ud af, hvor meget jeg egentlig kommer til at cykle ude i skoven. Jeg synes det er dumt at købe en cykel til flere tusinde kroner, der bare skal stå indenfor og ikke blive brugt, som eventuel også kunne blive tilfældet…

Om vinteren står jeg på ski, og der har jeg ikke brug for en cykel.

Hvorfor alene i skoven?

Det er altid bedre at have en med, hvis muligt, men man kan også sagtens tage af sted alene, hvis man føler sig tryg og har det sjovt med det. Hvis man falder og slår sig, kan det være svært få hjælp, men så skal man huske sin telefon – og have nok strøm på. Førstehjælpsudstyr, drikkelse, energibar samt pumpe og slange er også anbefalelsesværdigt at have med på tur.

Jeg havde egentlig spurgt min bror, om han ville med ud og cykle, men han kunne ikke den dag. Jeg havde også spurgt min far, men han syntes, at kl. 9.00 om morgenen var alt for tidligt 🙂

Jeg ville gerne have min far eller bror med ud i skoven, da de er garvede cyklister i skoven – og så behøvede jeg ikke tænke selv, for de kender skoven ud og ind som deres egen baghave.  *LOL*

Jeg kunne ikke på andre tidspunkter. Skulle jeg udsætte det til en anden dag, så går dagene igen – og det kan være, at jeg slet ikke kommer ud. Derfor valgte jeg at gøre det alene. Det var også det bedste for mig første gang på mountainbike efter lang tids pause:

INGEN PRESS AT JEG ER FOR LANGSOM

EGET TEMPO

INGEN PRÆSTATIONSANGST

ME TIME

ALENE fordi jeg ville gøre noget godt for mig. Det gav energi. 

25 Kilometer rute

Jeg har ikke undersøgt ruterne meget forinden. Jeg downloadede en APP, Singletracker, hvor jeg fandt en rute. I praksis passede den meget godt i overensstemmelse med Klosterhedens mountainbikerute anvisninger i skoven.

Lilla markering – pile – mountainbike rute.

Mountainbike track klosterheden
Min 25 kilometer rute på mountainbike i Klosterheden

Jeg kørte ikke forkert en enkelt gang. Den rute, som jeg valgte var fin at starte med. MEGET BEGYNDER VENLIG RUTE. Indimellem var der spor at vælge imellem – i forskellige sværhedsgrad. Det kørte bare derud af. Skoven duftede meget af skov. Godt for duftesansen. Dertil var der solskin og fuglesang. Idyl. Jeg stødte også på et enkelt dådyr. Jeg brugte lidt længere tid på ruten, end jeg nok ellers ville bruge. Jeg stoppede også op et par gange. Havde et par vandpauser. Spiste en banan, tog et par billeder og lavede video. Jeg havde det sjovt, og jeg var i min egen verden. Ro i skoven. Skønt. Her dagen efter var mine ben ikke smadrede. Jeg løb faktisk en tur på 6 km i dag. Dog er mine sædeknogler ømme!

Den færdige video af min tur kan for resten ses her:

50 Kilometer ruten med min far 

Min far cykler meget. Udenfor & indenfor! Nok mest landevejscykling, men mountainbiking er han heller ikke dårlig til. Han har altid haft ben af stål, når det angår cykling eller langrendsskiløb. Han bliver snart 70! Han kan blive ved. Der ligger selvfølgelig mange timers decideret cykeltræning i det, men det mentale spiller også ind.

For 3 år siden var jeg sidst ude at cykle med min far i skoven. Som nu, havde jeg ikke trænet på en cykel eller mountainbike i lang tid, selv om jeg løbemæssigt var i god form. Jeg ville selvfølgelig cykle 50 kilometer ruten med det samme, første gang. Med min far. Jeg var klar og motiveret, også mentalt, men efter 1,5 times cykling gik mine ben i gelé. De ville ikke mere. Det havde jeg ALDRIG prøvet før. Og min gamle far skulle skubbe mig frem. Fysisk har jeg aldrig fået hjælp af ham, for jeg har altid skulle klare mig selv. Han har altid sagt “Gør det selv” – eller “Det skal du selv”. Også har jeg gjort det.

Denne gang kunne han dog se, at det ikke gik. Det var pinligt for mig. Et nederlag. Derfor i år, har jeg i sinde at træne mig gradvist op med mountainbiking i skoven, så jeg er klar til 50 km ruten i løbet af sommeren… Med min Far.

Er du ny på mountainbike i skoven?

Hvis du er ny på mountainbike i skoven og har brug for motivation og hjælp med at komme i gang. Så tøv ikke med at kontakte mig. Det er vigtigt at få en god start, succesoplevelser – f.eks. af en outdoorcoach, således man synes det er sjovt og derigennem kan opretholde motivationen til at fortsætte.

/Anne-Louise S. Jørgensen