Neopren sko til kite & sup !?

Neopren sko til kite & sup !?

24. april 2022 0 Af outdoorwoman.dk

Er det nødvendigt at bruge neopren sko, når man kitesurfer eller er ude på sit Sup board? Hvilke sko skal man vælge ? Disse spørgsmål får jeg ofte stillet, når folk ønsker undervisning i sup eller kitesurfing om sommeren hos SpiritSurf, i Lemvig . Derfor vil jeg nu give mit svar på ovenstående i dette indlæg.

Af Anne-Louise S Jørgensen, Founder & creator af Sup & Kiteskolen, SpiritSurf


Neopren sko – kitesurfing

Hvis man er nybegynder og skal lære at kitesurfe i Danmark, f.eks. i Limfjorden, vil jeg råde folk til at bruge neopren sko. Som begynder står & går man meget i starten. Skoene varmer – og det er yderst bekvem. Og så er man er beskyttet for skader i foden i højere grad, end hvis man er barfodet.

Hvorfor skader? Der kan være (kam) muslinger, sten, krabber og andet lækkert på bunden, som din fod kan træde på.

Bruger jeg selv neopren sko til kitesurfing?

Jeg bruger faktisk altid neopren sko til kitesurfing her i DK – eller i områder, hvor jeg ved der er mange sten og muslinger og lignende på bunden. Mine fødder er meget sensitive. Bare en enkelt træd på en hjertemusling kan for mig føre til større flænge under foden. Selvom jeg ikke er nybegynder til kitesurfing, så anvender jeg neopren sko, fordi jeg skal holde varmen og for at undgå skrammer og skader på mine fødder. Mine fødder er jo også en stor del af mit arbejde – sommer og vinter, så de skal helst beskyttes.

Neopren sko eller barfod ? Hvad anbefaler Anne-Louise Jørgensen, founder og creator af SpiritSurf.dk
Man kan være uheldig med skader, når man surfer barfod

Jeg har været i udlandet og kitesurfe, hvor der er dyb havbund nærmest med det samme, når man træder ud i vandet. Der har jeg ikke neopren sko på, hvis jeg ved, at det er hovedsagligt ren sandbund og dybt. Det giver mig den bedste følelse og fornemmelse og direkte overførbarhed til boardet uden sko selvfølgelig, men man kan vænne sig til meget med sko på også.

Neopren sko – til Sup ?

Hvis man har meget kolde fødder, vil jeg anbefale folk at anvende neopren sko til Sup – ellers er det om sommeren i DK ikke så nødvendigt som for eksempelvis til kitesurfing. Vi er alle forskellige. Hvis man Sup surfer i et lavt vandsområde, hvor bunden kan forårsage fodskader og man ofte står op i vandet, er det anbefalelsesværdigt med sko. MEN – hvem gør det ? Tja…Især børnefamilier og andre, der vil sup surfe ved vandkanten, hvor det ikke er dybt.

Man kan også falde i på sit sup board i lavt vand og hænderne kan blive skadede af muslinger. Det har jeg prøvet, hvor jeg blødte rigtig meget fra min ene hånd. Erfaringer giver andre perspektiver. Derfor foretrækker jeg selv at sup surfe på dybere vand. Derfor er begrundelsen også, at på et sup board om sommeren behøver man ikke i så høj grad at have neopren sko på. Man kan også købe sådanne badesko, der sælges i de fleste skobutikker landet over til omkring 100 kr., for den der “bund beskyttelse”.

Bruger jeg selv neopren sko til SUP ?

Er jeg privat ude at sup surfe, bruger jeg ikke neopren sko. Jeg synes dog heller ikke, at det er nødvendigt for mine kursister til mine sup kurser, da jeg underviser på dybt vand. Jeg har indimellem almindelige badesko på i forbindelse med Sup undervisning, da jeg som underviser skal passe på mine fødder. Jeg kan havne i situationer i Sup undervisningen, hvor jeg skal løbe hurtigt på land eller andet, og derfor er det bekvem med sko. Har jeg undervisning hele dagen og vandet er koldt, så for at beskytte mig selv for kulde, tager jeg dem også på, men hvis jeg skal ud på en 2 timers alene tur fra morgenstunden for velvære og træningens skyld, så gider jeg ikke.

Mine fødder kan lide at få luft 🙂

Hvilke neopren sko skal jeg vælge til Sup og Kitesurf ?

Jeg er ikke sådan en person, der siger at du absolut skal vælge den sko. Jeg er ikke tilknyttet et bestemt mærke, men jeg ved at Mystic & RipCurl er gode surfmærker. Valg af neopren sko kommer helt an på formålet – og bl.a. hvordan din fod er formet. Jeg vil altid anbefale at prøve dine sko inden du køber, hvis muligt. Hvis ikke, så må du læse dig frem til forskellige sko på nettet. De kan vel også byttes, hvis det ikke passer.

Jeg har fundet et fint blogindlæg, TOP 5 bedste neopren sko, skrevet af Friluftfreak.dk, hvor du eventuel kan blive klogere på, hvilke sko du skal vælge, men også på, hvordan du skal vedligeholde og tørre dem efter brug.

Sup Surf Spiritsurf.dk
Sup I badetøj uden sko er det bedste 🙂 FOTO: BV