Lær’ at kitesurfe – hos en certificeret kiteskole

Lær’ at kitesurfe – hos en certificeret kiteskole

23. april 2022 0 Af outdoorwoman.dk

Skrevet af Anne-Louise S. Jørgensen, passioneret kitesurfer og indehaver Sup & Kiteskolen Spiritsurf.dk


Når folk ringer og spørger ind til kitesurfundervisning, får jeg får ofte spørgsmålet: Kitesurfing kan ikke være så svært at lære. Kan du ikke lære mig det på 2 timer? … Øhh… NEJ! 

Kitesurfing er ikke som sådan svært, men det kan tage tid at lære og er mere omfattende end f.eks. SUP på fladt, roligt vand. 

Jeg anbefaler ALLE, der vil lære at kitesurfe at tage et certificeret kitesurf kursus på en kiteskole af en uddannet instruktør, inden man selv går i gang på egen hånd.

TAG ANSVAR

Som ny inden for kitesurfing tager du ansvar overfor dig selv og dine medmennesker ved at tage på et kursus. Det gælder ikke kun for din egen sikkerhed, men også for andres: De personer, som du kitesurfer med på stranden og i vandet ved siden af, men også din familie derhjemme. Læs eventuel dette indlæg: KITESURFING – FARLIG RISIKOSPORT ?!

LÆR’ AF EN VEN !? 

Hvis du har en erfaren ven indenfor kitesurfing, der vil lære dig alt det grundlæggende om kitesurfing, er det vigtigt, at vedkommende har tålmodigheden og kan lære dig, ”det der skal læres” og ikke bare tager dig med ud på vandet og siger  ”gør sådan og sådan… – og så afsted”…

At deltage i et kitesurf kursus fra starten af er dog nemmere for både dig og din ven. Når man først har været på kursus, ved man, hvad det drejer sig om.

LÆR’ PÅ YOUTUBE !?

Youtube vil jeg bruge som et supplement til din læring af kitesurfing. Youtube kan give dig en idé om kitesurfing, og hvad der skal læres. Det kommer også an på hvilke videoer, du ser, men det kan aldrig erstatte virkeligheden og af en person / instruktør ved siden af. 

Som øvet kitesurfer bruger jeg selv youtube indimellem, inden jeg eksempelvis vil øve mig på et trick ude på vandet, eller der er udtryk på engelsk indenfor kiteverdenen, som jeg ikke kan huske. Det hjælper mig i praksis – før og efter kitesurfing.

LÆR’ AF INSTRUKTØREN

Når du får undervisning i kitesurfing som begynder, lærer du bl.a. om vejret, sikkerhed, og hvad og hvordan du skal gøre i forskellige situationer, når du er ude at kitesurfe. Efterfølgende er du desuden også meget bedre rustet til at tage ud på vandet, når du har lært hvordan du kan håndtere og undgå de forskellige ”uheldsrisici”, der er forbundet med kitesurfing.

Kitesurf instruktør SpiritSurf
Med en privat instruktør kan du opnå kitesurf succes hurtigere efter dine ønsker og behov.

LÆREPROCESSEN – KITESURFING

Jeg vil gøre folk opmærksom på, at kitesurfing ikke er noget man lærer som sådan på én enkelt dag. Det er selvfølgelig ikke umuligt, men oftest skal man sætte sig tid af til læreprocessen og være tålmodig. Det er forskelligt fra person til person, hvor hurtigt man lærer at kitesurfe. Nogle lærer hurtigt at styre dragen, mens andre skal bruge lang tid på at lære at komme op på boardet i kombination med at styre dragen og surfe. 

Når man endelig kan cruise sine første 100 m, er man i den syvende himmel og mega glad. Det er den fedeste følelse… I starten kan man måske heller ikke altid holde højde og skal gå tilbage til udgangspunkt. Sådan er det. Det er en del af det. Husk: Når du først kan kitesurfe, er det pisse fedt. I sidste ende kan kitesurfing blive en sport for dig – og din familie – en udendørs aktivitet for hele livet. Lærer man det korrekt fra starten af, er der også størst chance for succesoplevelser. 

ØVELSE GØR MESTER

Efter et endt kitesurf-kursus, er det nødvendigt selv at tage ud at øve indimellem, således du bliver bedre og husker det, som du har lært. Tingene skal gentages, før de sidder fast i krop og sind. Det mest optimale ville være, hvis du har 1-2 uger i træk, hvor du har tid til at kitesurfe et par timer om dagen hver anden – tredje dag efter endt kursus. Det har de fleste desværre ikke tid til. I know…Og så skal der skal også være vind – og din krop bliver for det meste også smadret i starten.

MEN POINTEN kommer nu…

AT STARTE FORFRA

Hvis du først starter med at kitesurfe 1-2 måneder efter endt kursus, skal du oftest starte fra udgangspunkt igen. Vær vedholdende og kom ud at øv så meget du kan efter et kursus. Det er også synd eller spild af tid & penge (medmindre det var en god oplevelse selvfølgelig), hvis du lærer at kitesurfe og ikke kommer i gang igen efterfølgende… Så skal man nærmest starte forfra igen…

DU VIL LÆRE DET

Hvis du ved, at du VIL lære at kitesurfe, kan du lige så godt få booked dit kursus og købe dit udstyr med det samme. Så lærer du dit udstyr at kende og du kan komme i gang med at ØVE, ØVE og ØVE…

Hvis du vil lære det meget hurtigt, så prioriter din tid derefter, at du har mulighed for at tage ud, næsten hver gang der er vind. Ellers tag på en 14 dages kitesurf ferie til et sted, hvor der er vind 🙂 Ja der er meget man skal tage hensyn til i denne sportsgren og lære, men sådan er det. Det er normalt at opleve modgang eller ingen kitesurf vejr til de dage, hvor man har planlagt, men husk nu… Giv IKKE OP! Man lærer det før eller siden. Når man først kan, er det så fedt. Måske du kan mærke min passion for kitesurfing i videoen nedenunder?

Dette er min video fra Brasilien 2015, hvor jeg var på kitesurf ferie. Det var en af mine fedeste kitesurf ferier i udlandet til dags dato.