Kitesurfing – farlig risikosport?

Kitesurfing – farlig risikosport?

24. april 2022 0 Af outdoorwoman.dk

Skrevet af Anne-Louise S. Jørgensen. Founder af Sup & kitesurf skolen i Lemvig, SpiritSurf


Mennesker, der ikke kender til kitesurfing eller ikke kan relatere sig til sporten, har den mening, at denne sportsgren er alt for farligt at udøve, fordi dit og dat… Ja især fordi der kan være stor risko for at komme til skade og i slemmeste fald at dø, hvis uheldet er ude. Dette tror jeg er grunden til, at nogle personer slet ikke giver denne vandsportsart en chance i første omgang. De finder simpelthen kitesurfing for vildt og ekstremt. Kitesurfing er i manges øjne defineret som en risikosport. Selvfølgelig, der risici for uheld i denne sport. Dette ses også i praksis. Kitesurfing er ikke nødvendigvis farligere end mange andre ting i denne verden, når du først kan det. Ellers ville der jo heller ikke være så mange, der gjorde det.  Risiko er relativt i forhold til hvor, hvad og hvordan den person, der udøver sportsgrenen håndterer situationen.

FARLIGT – HVORFOR SÅ KITESURFE ?

Kitesurfing er stadig en stor voksende trendsport. Det bliver sågar for første gang i historien en OL disciplin i 2024.  Der er så mange, der kitesurfer i verden, fra begyndere til professionelle, nok mest fordi det er pisse sjovt og er en mega fed hobby at dyrke i sin fritid alene eller med sine venner. Selvom det er en individuel sportsgren, giver det også en slags sammenhold blandt kitesurfere imellem. Man kan relatere sig til følelserne sporten giver på godt og ondt. Motivationen for kitesurfing er individuel, men det giver en fed følelse at cruise derude på vandet.

Kitesurf instruktør SpiritSurf

Kitesurfing giver mig følelsen af Frihed ude på vandet

De fleste folk kommer altid op med et stort smil på læberne efter endt session, såvel det er gået godt :-). Kitesurfing skaber glæde og er RET afhængighedsskabende, men kan være farligt, hvis man ikke bruger hovedet. Dernæst er det også ret vigtigt at tænke: Hvad kan jeg i forhold til mit niveau? Hvor er godt at kitesurfe for mig i forhold til min kunnen? Risikoen for f.eks. sammenstød med andre kitesurfere er meget større i et område med flere hundrede kitesurfere i et lille areal end f.eks. et sted med 5 kitesurfere ude på vandet og med masser af plads. Og så kitesurf aldrig i fralandsvind i Vesterhavet osv. Den sunde fornuft skal bruges…

DER SKER UHELD 

Der kan ske forfærdelige uheld ude på vandet & ikke mindst på land, især hvis man ikke ved hvordan man kan minimere disse risici. Når det så er sagt, kan man også bare have uheldet med sig som i mange andre livets sammenhænge. Uheld kan også ske, for den øvede kitesurfer, fordi han/hun er uheldig eller er en vovehals selvfølgelig. Eller der kommer en begynder for tæt på og nakker den øvede kitesurfers liner og BANG… Der er jo også dem, der har brug for den der adrenalin følelse, som de kan få af kitesurfing. Nogen gange skal der mere til for at opnå følelsen. Og der er dem der søger mere og mere, flere udfordringer over niveau, hvor det tilsidst kan gå galt, fordi det bliver for ekstremt. Størstedelen af kitesurfere i verden elsker dog at cruise derudad på “et menneskeligt niveau”, fordi det giver en god følelse og spænding på vandet udenfor i naturen i smukke omgivelser…

HVIS DU SØGER: “Kitesurf accidents på youtube” kan du finde en del!

VIL DU LÆRE AT KITESURFE?

Jeg har skrevet et andet indlæg “LÆR AT KITESURFE”, som måske kunne være relevant for dig at læse inden du går i gang. Dertil skal også nævnes, at SpiritSurf i Lemvig, Danmark, tilbyder kiteundervisning i Limfjorden i området i sydligere retning af Thyborøn.